beni takip eden blogger'culer

lundi 19 novembre 2012

profitéroles

Uzun zamandir yapmak istedigim su profiteroles'lu sonunda basardim !size profitéroles'un hikayesini anlatmak istedim, ( blog gezinirken bir kaç yanlis bilgilere rasladim ).  Dunyanin en eski tariflerinden biri diyebiliriz, çunki 17nci yuz yilda, bir Italyan sef'in ( Popelini) kiraliçe  Catherine de Médicis'ye yaptigi bir tariftir, eskiden Profitéroles'u ( kremasiz halini) , ekmek gibi kullanirlarmis, çorbalara bandirilirmis :) zaman geçtikçede, baska seyler için kulanilmaya baslamislar, gerçek profiteroles'un içine krema degilde, vanilyali dondurma var, bende bu yuzden bugun dondurmalisini yaptim;) umarim sizi birazcik da olsa aydinlatmisimdir, çunki bu tarif , ne Almanya'ya ayittir nede Isveç'e, dogma, buyum,e gelisme  Fransa'lidir :)

ps: açikçasi profiterolun çok fazla siskin olmasindan hoslanmiyorum, çunki azimizi kocamaaaaaan açmak zorundayiz, bende o yuzden bir yontem buldum :)bunun sayesinde " fit " :p bir profiterol yapabildim :))
final resmi :

 malzemeler :
 ilk once tencerege 4 kasik su koyun sonrada 80 gr teregag eritin
 kaynadiktan sonra 160 gr un ( çok hizli hareket edin , un'u yavas yavas koymayin)
çok azicik tuz, ve bir tatli kasigi kadar seker
 puff nokta ! : hamurun buhari çikasiya kadar kisik ateste, bir tahta kasikla donderin, çok asiri yorucu oluyor bu yuzden, esinizi kardesinizi çagirin :) ne zamanki buhar çikmiyosa o zaman 2 dakika gibi atesi sondurun ! çok onemli çunki eklicegimiz yumurtalar pismemeli yoksa olmaz ;)
 teker teker ( ben 3 tane kullandim, ve yetti), umurtalarinizi ekleyin ve çok çok karistirin !
 su kivama gelesiye kadar
 firina verin, ilk 10 dakika 200 derecede sonra yine bir 10 dakika 180 derecede, ben fazla sismesin diye yumurtanin sarisiyla profitéroles'larimin uzerindne geçtim
 gordugunuz gibi içi bos olmali
 içine vanilyali dondurma koydum, zaten profitérolun sicakligi o dondurmayi eritecektir
gordugunuz gibi, profitérolum gayet "fit" :) her tarafindan sismedi, iste buda yumurtanin sarisinin sayesinde ;) :)) derli toplu bir profiterolum oldu :))
 uzerindeki çikolata tarifi için sura ya " tik tik"

bon appétit :)

38 commentaires:

  1. Canım çok canlı anlatmışsın çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık. Bu arada birkaç gündür ziyaretine gelemedim, merak ettim isteme olayı ne oldu, bu güzel telaşı atlattınmı sonucu merak ediyorum..Öpüyorum canım..

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. feraycim bir kaç kez daha gelincek istenmeye oyle bi kerede kiz vermiyor annecigim :) orflerimizi adetlerimizi koruyoruz :)) kolay kolay kiz vermek yok, hem soz'u paylasmayi dusunuyordum canim. yorumun için tessekur ediyorum kocaman opuyorum

      Supprimer
  2. çok güzel görünüyor ellerinize sağlık demek ki şimdiye kadar yediğimiz profiteroller biraz yalancıymış :)) dondurmalısını merak ettim ama denicem :))

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. tatlim firindan çiktigi an , içine dondurma koymalisinki kendiliginden erisin ! nefis

      Supprimer
  3. Réponses
    1. hehehhehe ne mutlu bana o zaman :) bu blogun ise yaradigini

      goruyorum boyle yorumlarla :)

      merci

      bisous bisous

      Supprimer
  4. Çok başarılı olmuş profiteroller. Çok sevdiğim bir tatlıdır ama benim fırınım güzel pişirmiyor canım.. Seninkilere bayıldım. Ellerine sağlık..

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. tuh ya :( ama haklisin, firin çok buyuk rol oynuyor, annemin firini ozel restorant firini o yuzden benimkiler hep tutuyo, malesef çok buyuk ve çok yer aliyor :/

      Supprimer
  5. ellerine sağlık canım çok güzel ve başarılı görünüyorlar:)
    çoktandır yapmadım yarın bir el atayım :)

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. tatlim dedigim gibi uzerindeki yumurtanin sarisi baya bi renklendirip , yayilmasini engeliyor

      Supprimer
  6. Çok severim. Ellerine sağlık enfes görünüyor.

    RépondreSupprimer
  7. Selam Aicha nasılsın?
    Profiteroller harika ötesi olmuş canım maşaallah.Uzun zamandır yapmamıştım aklıma düşürdün şimdi:))
    resime takılıp kaldım:))
    sevgiler
    www.papatyasef.com

    RépondreSupprimer
  8. Canım ellerine sağlık,çok güzel olmuş..Çok da güzel anlatmışsınız..

    RépondreSupprimer
  9. Ellerine yüreğine sağlık canım, muhteşem görünüyorlar.
    Sevgiler...

    RépondreSupprimer
  10. Merhaba,
    Öncelikle ziyaretin ve güzel yorumun için teşekkür ederim.

    Şimdiye kadar bildiklerimizin tam ters b,r profiterol tarifiyle karşılaştım. Pek çok tarifte su miktarı daha fazla. Sizinkinde 4 kaşık olması beni şaşırttı.Profiterollerin renginin bu kadar sarı olmasının sebebi su miktarının azlığından diye düşünüyorum.
    Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Hem de dondurmalı. Hmmmm!

    Sevgiler,

    RépondreSupprimer
    Réponses
    1. tatlim rengin sari olmasi , hersey bittikten sonra yumurtanin sarisini suruyorum firina vermeden once.

      asiri derecede yumusak olmasida, herseyi kisik ateste yapiyorum, hatta nerdeyse un çorbasi gibi oluyor, butun hydrogen gittikten sonra parça parça ayriliyor ,

      yukarda yazmadim ama inanki sade ikende tadi mutis, hani içine krema koymasanda o kadar guzel bir tadi varki anlatamam i annem elimden zor aldi vallahi :)

      Supprimer
  11. These look gorgeous! Although I can't understand the text, the pictures speak for themselves! I love profiteroles! Thanks for dropping by my blog!

    RépondreSupprimer
  12. offff.nefis nefisss.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    RépondreSupprimer
  13. Ellerinize sağlık çok sevdiğim bir tatlıdır ...Beyoğlunda bir İnci pastanesi vardır ki bu işin piri diyebilirim resmen aboneyimdir...O kadar açık ve güzel anlatmışsınız ki en kısa zamanda deniycem...Umarım becerebilirim bende Çünkü profiterolsüz bir hayat düşünemiyorum...İyiki rastladım blogunuza çok sevindim bundan sonra sıkı takipçilerinizden olucam ...Hoşçakalın..

    RépondreSupprimer
  14. perfetti... che bel blog^_^
    ciao io sono Anna di http://unpodibricioleincucina.blogspot.it/
    se ti va passa a trovarmi =)

    RépondreSupprimer
  15. profiterolu sevmeyen yoktur sanırım :))
    yani en azından ben çok severim :))
    çok marifetlisin çoook :))
    ellerine sağlık...

    RépondreSupprimer

yorumlariniz