Uzun zamandir yapmak istedigim su profiteroles'lu sonunda basardim !size profitéroles'un hikayesini anlatmak istedim, ( blog gezinirken bir kaç yanlis bilgilere rasladim ). Dunyanin en eski tariflerinden biri diyebiliriz, çunki 17nci yuz yilda, bir Italyan sef'in ( Popelini) kiraliçe Catherine de Médicis'ye yaptigi bir tariftir, eskiden Profitéroles'u ( kremasiz halini) , ekmek gibi kullanirlarmis, çorbalara bandirilirmis :) zaman geçtikçede, baska seyler için kulanilmaya baslamislar, gerçek profiteroles'un içine krema degilde, vanilyali dondurma var, bende bu yuzden bugun dondurmalisini yaptim;) umarim sizi birazcik da olsa aydinlatmisimdir, çunki bu tarif , ne Almanya'ya ayittir nede Isveç'e, dogma, buyum,e gelisme Fransa'lidir :)
ps: açikçasi profiterolun çok fazla siskin olmasindan hoslanmiyorum, çunki azimizi kocamaaaaaan açmak zorundayiz, bende o yuzden bir yontem buldum :)bunun sayesinde " fit " :p bir profiterol yapabildim :))
final resmi :
malzemeler :
ilk once tencerege 4 kasik su koyun sonrada 80 gr teregag eritin
kaynadiktan sonra 160 gr un ( çok hizli hareket edin , un'u yavas yavas koymayin)
çok azicik tuz, ve bir tatli kasigi kadar seker
puff nokta ! : hamurun buhari çikasiya kadar kisik ateste, bir tahta kasikla donderin, çok asiri yorucu oluyor bu yuzden, esinizi kardesinizi çagirin :) ne zamanki buhar çikmiyosa o zaman 2 dakika gibi atesi sondurun ! çok onemli çunki eklicegimiz yumurtalar pismemeli yoksa olmaz ;)
teker teker ( ben 3 tane kullandim, ve yetti), umurtalarinizi ekleyin ve çok çok karistirin !
su kivama gelesiye kadar
firina verin, ilk 10 dakika 200 derecede sonra yine bir 10 dakika 180 derecede, ben fazla sismesin diye yumurtanin sarisiyla profitéroles'larimin uzerindne geçtim
gordugunuz gibi içi bos olmali
içine vanilyali dondurma koydum, zaten profitérolun sicakligi o dondurmayi eritecektir
gordugunuz gibi, profitérolum gayet "fit" :) her tarafindan sismedi, iste buda yumurtanin sarisinin sayesinde ;) :)) derli toplu bir profiterolum oldu :))
uzerindeki çikolata tarifi için sura ya " tik tik"
bon appétit :)
Canım çok canlı anlatmışsın çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık. Bu arada birkaç gündür ziyaretine gelemedim, merak ettim isteme olayı ne oldu, bu güzel telaşı atlattınmı sonucu merak ediyorum..Öpüyorum canım..
RépondreSupprimerferaycim bir kaç kez daha gelincek istenmeye oyle bi kerede kiz vermiyor annecigim :) orflerimizi adetlerimizi koruyoruz :)) kolay kolay kiz vermek yok, hem soz'u paylasmayi dusunuyordum canim. yorumun için tessekur ediyorum kocaman opuyorum
Supprimerçok güzel görünüyor ellerinize sağlık demek ki şimdiye kadar yediğimiz profiteroller biraz yalancıymış :)) dondurmalısını merak ettim ama denicem :))
RépondreSupprimertatlim firindan çiktigi an , içine dondurma koymalisinki kendiliginden erisin ! nefis
Supprimeralıp kaçıyorum,çok güzeller...
RépondreSupprimerhehehhehe ne mutlu bana o zaman :) bu blogun ise yaradigini
Supprimergoruyorum boyle yorumlarla :)
merci
bisous bisous
Çok başarılı olmuş profiteroller. Çok sevdiğim bir tatlıdır ama benim fırınım güzel pişirmiyor canım.. Seninkilere bayıldım. Ellerine sağlık..
RépondreSupprimertuh ya :( ama haklisin, firin çok buyuk rol oynuyor, annemin firini ozel restorant firini o yuzden benimkiler hep tutuyo, malesef çok buyuk ve çok yer aliyor :/
Supprimerellerine sağlık canım çok güzel ve başarılı görünüyorlar:)
RépondreSupprimerçoktandır yapmadım yarın bir el atayım :)
tatlim dedigim gibi uzerindeki yumurtanin sarisi baya bi renklendirip , yayilmasini engeliyor
SupprimerÇok severim. Ellerine sağlık enfes görünüyor.
RépondreSupprimertesekur ederim armina
SupprimerSelam Aicha nasılsın?
RépondreSupprimerProfiteroller harika ötesi olmuş canım maşaallah.Uzun zamandır yapmamıştım aklıma düşürdün şimdi:))
resime takılıp kaldım:))
sevgiler
www.papatyasef.com
harika olur yapman =)
SupprimerCanım ellerine sağlık,çok güzel olmuş..Çok da güzel anlatmışsınız..
RépondreSupprimermerci canim
SupprimerEllerine yüreğine sağlık canım, muhteşem görünüyorlar.
RépondreSupprimerSevgiler...
çok çok tesekur ettim
SupprimerMerhaba,
RépondreSupprimerÖncelikle ziyaretin ve güzel yorumun için teşekkür ederim.
Şimdiye kadar bildiklerimizin tam ters b,r profiterol tarifiyle karşılaştım. Pek çok tarifte su miktarı daha fazla. Sizinkinde 4 kaşık olması beni şaşırttı.Profiterollerin renginin bu kadar sarı olmasının sebebi su miktarının azlığından diye düşünüyorum.
Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyorlar. Hem de dondurmalı. Hmmmm!
Sevgiler,
tatlim rengin sari olmasi , hersey bittikten sonra yumurtanin sarisini suruyorum firina vermeden once.
Supprimerasiri derecede yumusak olmasida, herseyi kisik ateste yapiyorum, hatta nerdeyse un çorbasi gibi oluyor, butun hydrogen gittikten sonra parça parça ayriliyor ,
yukarda yazmadim ama inanki sade ikende tadi mutis, hani içine krema koymasanda o kadar guzel bir tadi varki anlatamam i annem elimden zor aldi vallahi :)
mmmm looks so good!
RépondreSupprimerGreat photos...and blog!
RépondreSupprimerthank you jasna
SupprimerThese look gorgeous! Although I can't understand the text, the pictures speak for themselves! I love profiteroles! Thanks for dropping by my blog!
RépondreSupprimerthanks so much :)
Supprimeroffff.nefis nefisss.ellerine sağlık canım.sevgiler.
RépondreSupprimersanada canim sevgiler
SupprimerYum, looks delicious! *
RépondreSupprimer:))
SupprimerDeliiii, muhteşem olmuş :) Çok beğendim.
RépondreSupprimerhehehhehe
SupprimerEllerinize sağlık çok sevdiğim bir tatlıdır ...Beyoğlunda bir İnci pastanesi vardır ki bu işin piri diyebilirim resmen aboneyimdir...O kadar açık ve güzel anlatmışsınız ki en kısa zamanda deniycem...Umarım becerebilirim bende Çünkü profiterolsüz bir hayat düşünemiyorum...İyiki rastladım blogunuza çok sevindim bundan sonra sıkı takipçilerinizden olucam ...Hoşçakalın..
RépondreSupprimerboyle yorumlara bayiliyorum iste saol
Supprimerperfetti... che bel blog^_^
RépondreSupprimerciao io sono Anna di http://unpodibricioleincucina.blogspot.it/
se ti va passa a trovarmi =)
thank for your comment :)
Supprimerprofiterolu sevmeyen yoktur sanırım :))
RépondreSupprimeryani en azından ben çok severim :))
çok marifetlisin çoook :))
ellerine sağlık...
tessekurler canim
Supprimer